Q.Festival 2023 | 7 okt | Francisca Galante & Iris van Nuland

Poster: André Cruz
Genre: Hedendaagse & Klassieke Muziek
Datum & locatie:

 • 7 oktober | 20:15 uur (deur open vanaf 19:45)
  Engelse Kerk | Amsterdam
Tickets:

 • Alleen vooraf online te bestellen via Stager (incl. €1 online verkoopkosten):

  € 19,50
  € 17 (early bird, tot 20 juli)
  € 12 (studenten en stadspashouders) Pas aan de deur laten zien.
  € 6 (kinderen t/m 12 jaar)

 • Geen kaartverkoop aan de deur
Muzikanten:

 • Francisca Galante | altviool
 • Iris van Nuland | viool

Programma:

Francisca Galante & Iris van Nuland
Altviool & viool

Vitorino – Menina estás à janela
Populair liedje van Azoren – Dormi Menina Dormi
Zeca Afonso – Balada de Outono
Martinu – Three Madrigals
Mozart – Duo in G Major
Bartók – Duos for two violins
Handel-Halvorsen – Passacaglia
Igudesman – Klezmers for violin and viola

Biografieën

Francisca Galante

Francisca Barradas Vaz Galante (10.05.2003) begon haar muziekstudie toen ze 3 jaar was en werd toegelaten op de Escola Artística de Música do Conservatório Nacional toen ze 6 jaar was, in de altvioolklas van Isabel Pimentel. In 2020 werd ze toegelaten tot de klas van Francien Schatborn op het Conservatorium van Amsterdam, in Nederland.

Ze nam deel aan verschillende jeugdorkestprojecten zoals Orquestra Sinfónica Juvenil (jeugdsymfonieorkest) met dirigent Christopher Bochmann en het Jovem Orchestra Portuguesa (jeugdorkest van Portugal) met dirigent Pedro Carneiro. Met hem ging ze ook op internationale tournee in 2019, waarbij ze speelde in belangrijke concertzalen zoals het Berlin Konzerthaus en Romanian Athenaeum in Boekarest. In hetzelfde jaar nam Francisca deel aan de eerste editie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest Jong (RCO-young), als sectie-leider, waarbij ze werkte met dirigenten James Ross en Pablo Heras-Casado. Hierdoor kreeg ze de kans om in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam en in de Flagey Concertzaal in Brussel te spelen. In 2023 nam Francisca deel aan de wintertournee van het Nationaal Jeugdorkest Nederland met als dirigent Anthony Hermus.

Naast orkestervaring, was Francisca van 2010 tot 2018 lid van het Coro Infanto-Juvenil da Universidade de Lisboa, een Portugees jeugdkoor gedirigeerd door Erica Mandillo.

Vanaf het begin van haar studie heeft Francisca verscheidene masterclasses en lessen gekregen van o.a. Nobuko Imai, Gerard Caussé, Ana Bela Chaves, Louise Lansdown, Marc Sabbah, Samuel Barsegian, Francien Schatborn, Veit Hertenstein, António Pereira, Guus Jeukendrup, Frederik Boits, Martina Forni, Lilli Maijala, Daniel Bard, Peter Brunt, Dmitri Ferschtman and Sven Arne Tepl.

Francisca heeft meerdere eerste prijzen gewonnen in nationale en internationale competities, zoals bij: het “Concurso Nacional de Cordas Vasco Barbosa” (2017), waarbij ze de kans kreeg om solo te spelen met Camerata Atlântica tijdens een uitzending op de Portugese radio zender Antena 2; IMKA Internet Music Competition” (2017); “Concurso Nacional Cidade de Montijo” (2018); “The North International Music Competition” (2018) en “Prémio Ilda Moura” (2019). Ook in 2019 won Francisca de 3e prijs in “JOVEM.COM” en in 2017 bij ditzelfde concours de eerste prijs met haar kamermuziekgroep. Ook in Nederland won Francisca verschillende prijzen. Zo ontving ze in 2021 de 2e prijs bij de nationale finale van het Prinses Christina Concours. Hier won ze ook de ‘JON-prijs’, waardoor ze solo mocht spelen met het JON (jeugd orkest Nederland). Daarnaast won ze het Britten Concours waardoor ze mocht soleren met het Britten Jeugd Orkest.

In augustus 2021 werd Francisca uitgenodigd om te spelen bij het Oranjewoud Festival, samen met Matthieu van Ballen, Maria Milstein, Gideon den Herder en Hanna Shybayeva. In september van datzelfde jaar heeft Francisca in de Spiegelzaal in het Concertgebouw gespeeld tijdens een radiouitzending van Radio 4, gepresenteerd door Hans van den Boom.
In de zomer van 2022 heeft Francisca deelgenomen aan een tournee in Portugal samen met het Amsterdam Doktet. In ditzelfde jaar heeft ze meegedaan aan 2 projecten met het Radio Filharmonisch Orkest met concerten in o.a. Tivoli Vredenburg en het Concertgebouw, onder leiding van Karina Canellakis.

In december 2022 en januari 2023 maakte Francisca naar aanleiding van de JON- prijs een tournee met het JON-orkest waarbij ze in Brittens dubbelconcert voor viool en altviool soleerde samen met Iris van Nuland. Jurjen Hempel was hierbij de dirigent.

Iris van Nuland (18-2-2002) uit Oss krijgt eind 2008 haar eerste vioollessen op de muziekschool Muzelinck en wordt daar vanaf juni 2011 opgenomen in de talentenklas. 
Haar hele middelbareschooltijd is ze, naast haar reguliere school in Oss, externe leerling aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. De eerste jaren krijgt ze daar iedere zaterdag les van viooldocente Koosje van Haeringen en vanaf juni 2017 van Peter Brunt, hoofdvakdocent klassieke muziek viool. 
Na het behalen van haar VWO-diploma in 2019 heeft ze een tussenjaar genomen om veel viool te kunnen studeren. September 2020 is ze begonnen met de opleiding klassiek viool aan het Conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt. Vanaf september 2022 krijgt ze ook maandelijks les van Maria Milstein.
 
Sinds 2023 is haar viool een Nicolò Amati uit de 17e eeuw, in bruikleen gegeven door Ronald Hoogeveen, voormalig concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest en haar strijkstok is een Duitse gouden strijkstok van Georg Walter Renz (Heinrich Knopf kopie uit 1930).
 
In 2022 wint Iris de derde prijs en performanceprijs in de Oskar Back finale van het Nederlandse Vioolconcours, hét concours voor jong viooltalent. De jury meldt: “Zij vertelt met solistisch elan. Ze toont lef en persoonlijkheid.” Enkele recensies: NRCDe Nieuwe Muzeviolinist.com
In 2020 wint Iris de Nationale Finale van het prestigieuze Prinses Christina Concours, de belangrijkste prijs voor jonge klassieke musici. De jury spreekt over “Een leeuwin op de viool.” 
In 2016 wint Iris het RTL4 tv-programma Superkids. 
In 2013 wint Iris samen met celliste Emma van Schadewijk als Duo Decivo de Talentenjacht van het Concertgebouw Amsterdam. 

 
Ook heeft Iris eerste prijzen gewonnen bij muziekschool Muzelinck, bij de Maassluise Muziekweek (2012 en 2013), bij de Kunstrally CrOss en bij het Prinses Christina Concours (2015 en 2020). 
 
Daarnaast heeft ze prijzen gewonnen bij het Prinses Christina Junior Concours, bij de Maassluise Muziekweek, bij het Internationale Wettbewerb für junge Geiger van de Muziekacademie Anton Rubinstein in Düsseldorf, bij Het Nederlandse Vioolconcours (categorie Iordens), bij het Archipel Muziekconcours, de Labberté-Hoedemakerprijs bij het Peter de Grote Festival en de Festival Middelburg Prijs.
 
In 2023 heeft Iris samen met altvioliste Francisca Galante zes keer gesoleerd met het Jeugdorkest Nederland (JON) onder leiding van dirigent Jurjen Hempel.
In 2022 soleert ze in de grote zaal van het Muziekgebouw Eindhoven met het Philips Symfonie Orkest onder leiding van Jules van Hessen.
In 2022 heeft Iris samen met Lenny Kuhr het nummer De Troubadour gespeeld in de grote zaal van theater De Lievekamp in Oss als onderdeel van de viering van Bevrijdingsdag. 
Onder de toeschouwers bevindt zich premier Mark Rutte. Omroep Brabant verzorgt een live verslag op TV van het evenement.
In 2022 soleert ze tijdens de finale van de Oskar Back Prijs in de grote zaal van TivoliVredenburg met het Residentie Orkest onder leiding van Bas Wiegers.
In 2020 komt haar debuutalbum Vannatuure met componist en gitarist Chiel Nugter uit. Ze wordt uitgenodigd voor een interview en optreden tijdens het live NPO2 televisieprogramma Podium Witteman en is meerdere malen te horen op NPO Radio 4.
In 2020 soleert Iris in de grote zaal van theater De Lievekamp in Oss, begeleid door European Philharmonia onder leiding van dirigent Walter Proost. 
In 2018 soleert Iris in de finale van de Vondel Winterconcerten in de Vondelkerk Amsterdam. Ze speelt samen met Lisa Jacobs het Dubbelconcert voor twee violen in d mineur, BWV 1043 van J.S. Bach. Ze worden daarbij begeleid door The String Soloists.
In 2018 soleert ze tijdens de gala-avond ter ere van het 50-jarig bestaan van theater De Lievekamp in Oss. 
In 2017 heeft ze, samen met Roel van Velzen op piano, opgetreden tijdens Het Kerst Muziekgala in een uitverkocht Ahoy. Onder de toeschouwers bevindt zich Koningin Máxima als eregast van het evenement.  

Francisca Galante & Iris van Nuland

DUO

Het viool-altvioolduo, bestaande uit Iris van Nuland en Francisca Galante, verspreidt sinds hun oprichting in 2021 een eigen stem door de muziek.

Iris en Francisca leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam, waar ze verder studeren en les krijgen van Peter Brunt en Francien Schatborn.
In december 2022 en januari 2023 speelden ze samen met het Jeugdorkest Nederland bij een tournee door Nederland onder leiding van Jurjen Hempel. Ze speelden Brittens Dubbelconcert voor viool, altviool en orkest. Deze kans deed zich voor omdat ze beiden de JON-prijs hebben gewonnen op het prestigieuze Prinses Christina Concours (respectievelijk 2020 en 2021).

Ze geven regelmatig concerten.

Promotiemateriaal

https://www.youtube.com/watch?v=Bm_ZV4q5Iys

https://www.youtube.com/watch?v=TT4Gcs271e8

Delen:

Gerelateerd:

Schrijf een reactie: