Q.Festival 2023 | 8 sep | Joana Gama | Das Buch der Klänge (The Book of Sounds) van Hans Otte

Poster: André Cruz
Genre: Minimalistische Muziek
Datum & locatie:

Tickets:

 • Alleen vooraf online te bestellen via Stager (incl. €1 online verkoopkosten):

  € 19,50
  € 17 (early bird, tot 20 juli)
  € 12 (studenten en stadspashouders) Pas aan de deur laten zien.
  € 6 (kinderen t/m 12 jaar)

 • Geen kaartverkoop aan de deur
Muzikant:

 • Joana Gama | piano

Synopsis

Geschreven tussen 1979 en 1982, is The Book of Sounds (Das Buch der Klänge) het meesterwerk van Hans Otte en een moment van zeldzame helderheid in de artistieke creatie van de 20e eeuw. Bijna vier decennia na de première blijft deze compositie voor pianosolo verborgen voor het grote publiek, als een schat die van hand tot hand moet worden gedeeld in een ketting van waardering. De ontdekking verwondert een nieuw publiek en opent deuren voor een bloei die ook veel van onze eigen veroveringen onthult. The Book of Sounds is daarom een ​​les ter grootte van een leven: in herhaling onthult het een uitnodiging tot introspectie, in minimalisme toont het de eenvoud van artistieke vormen, in terughoudendheid levert het ons over aan nederigheid, in geluid verklaart het de grondige details, in de rijkdom aan harmonieën begeleidt het ons op een wandeling door de natuur. In een tijd waarin de wereld ons met obstakels en veel onzekerheden confronteert, resoneert dit werk onvermijdelijk sterker, raakt het ons op een unieke en emotionele manier en laat het zien hoe zijn kwaliteiten zich uitbreiden en zich vertonen precies op het moment dat we ze nodig hebben. [Pedro Santos, Culturgest].

Biografie

Joana Gama (Braga, 1983) is een Portugese pianiste die betrokken is bij meerdere projecten, zowel solo als in samenwerkingsverbanden op het gebied van film, dans, theater, fotografie en muziek. Vóór de covidpandemie kwam Joana Gama regelmatig naar Nederland om op te treden en dit concert markeert haar terugkeer naar Amsterdam. Naast haar concertcarrière heeft Joana een Ph.D. in Portugese hedendaagse muziek en zij is ook onderzoeker.

Sinds 2010 zet ze zich in voor de promotie van het werk van de Franse componist Erik Satie: in 2016 herdacht ze de 150e geboortedag van de componist met de tour “SATIE.150 – Een feest in de vorm van een paraplu” met onder meer concerten in Amsterdam en Utrecht. Ze bracht de albums SATIE.150, HARMONIES en ARCUEIL uit rond Saties werk en speelde vier keer het stuk “Vexations” in Portugal, in uitvoeringen van 40 minuten, 15 uur, 14 uur en 7 uur.

Ze is ook bezig met optredens voor kinderen, waar ze een rode speelgoedpiano bespeelt, namelijk in de stukken “Trees have no legs to walk” en “Birds & Mushrooms”.

De eclectische discografie van Joana Gama is aanwezig op de Portugese labels Shhpuma, mpmp, Pianola, Boca/Douda Correria en Holuzam, op het Australische Room40 en op Grand Piano (Naxos-groep).

Joana brengt ‘The Book of Sounds’ van Hans Otte naar Amsterdam, een (bijna) onbekende parel op het pianorepertoire van de eenentwintigste eeuw. | Website: www.joanagama.com

Promotiemateriaal

Download hier:
https://www.dropbox.com/s/m54v7tm17ukgtee/Joana%20Gama%20-%20BoS%20-%20Images%20%3A%20Video.zip?dl=1

Joana heeft “Das Buch der Klänge” / “The Book of Sounds” voor de Portugese televisie in de kas van de Botanische Tuin van Coimbra opgenomen. Het is nog steeds online hier te bekijken:
https://www.rtp.pt/play/palco/p9370/o-livro-dos-sons

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door de Fundação GDALogo Fundação GDA

Delen:

Gerelateerd:

Schrijf een reactie: