Q.Festival 2024 | 24 feb | Pedro – Baker Duo | Oude Muziek

Q.Festival 2024 - Pedro - Baker Duo

Artwork: André Cruz
Genre: Oude Muziek
Datum & locatie:

Tickets:

 • Vooraf online te bestellen via Stager (incl. €1 online verkoopkosten):

  € 23
  € 20.50 (early bird, tot 31 januari)
  € 18 (stadspas) Pas aan de deur laten zien.

  € 13 (studenten) Pas aan de deur laten zien.
  € 7 (kinderen t/m 12 jaar)

  € 35 (Strippenkaart 2 concerten)
  € 49 (Strippenkaart 3 concerten)

Muzikanten:

 • Sofia Pedro | sopraan
 • Xander Baker | viola da gamba

Synopsis van het concert

In de 17e eeuw won de viola da gamba aan belang in Europa. Aangezien het instrument de voorkeur had van de elites, floreerde het repertoire ervoor aan de hoven van Frankrijk, Engeland en Italië. Toen was de muziek nog vooral instrumentaal, voor ensembles voor viola da gamba of voor solo-optredens. De luit deed het echter heel goed, en bleef deze hele eeuw het voornaamste begeleidingsinstrument voor zangers. Maar soms koos een componist de viola da gamba als het instrument voor de begeleiding van zijn liederen, zoals het geval is met Tobias Hume.
Wat zou er gebeurd zijn als de viola da gamba net zo belangrijk was geweest in het werk van andere artiesten in deze periode?

In dit programma brengen we een aantal Portugese, Spaanse, Franse, Engelse en Schotse, liederen uit de renaissance en de barok, voornamelijk geschreven voor een continuo-groep of met luitbegeleiding, hier bewerkt voor een intiemere setting van een stem en een viola da gamba, om deze nog onbekende mogelijkheid onder de aandacht te brengen.

Sofia Pedro is cum laude afgestudeerd in Oude Muziek Zang bij Xenia Meijer aan het Conservatorium van Amsterdam, nadat ze de bacheloropleiding in Klassieke Zang aan dezelfde instelling had gevolgd.

Na het behalen van een bachelor in archeologie in Portugal is Sofia begonnen aan een muzikale carrière. Daarbij schuwt ze de uitdaging niet, vooral op het gebied van Oude Muziek. Ze heeft belangstelling voor de genuanceerde muzikale uitdrukking van de menselijke emotie en heeft een repertoire van middeleeuwse tot hedendaagse muziek.

Ze is een van de oprichters van het Ensemble Seconda Prat!ca, waarmee ze vaak is opgetreden op de belangrijkste Europese festivals van Oude Muziek. Ze is ook regelmatig in Nederland te horen, maar ook op internationale podia en werkt samen met groepen als het Apollo Ensemble, Hemony Ensemble, Super Librum, La Favorita, en musici als Fred Jacobs, Bill Badley en Sophie Yates.

Buiten de diverse ervaring met Oratoria en Opera’s, ontwikkelt ze verschillende persoonlijke projecten zoals het Cantus Quintus, een consort voor zang en viool; “Lianor e a Fonte” (Lianor en de waterput), een programma met 16e eeuwse Portugese wereldlijke muziek met historische uitspraak, met Ariel Abramovitch en Jonatan Alvarado; en het Miras Trio, gewijd aan de fadomuziek.

Xander Baker bespeelt de historische cello en viola da gamba, is gevestigd in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Xander is opgegroeid in Wiltshire en heeft cello gestudeerd bij Elizabeth Anderson en Vladimir Waltham. Deze laatste heeft het zaadje geplant voor de historische uitvoeringspraktijk. Hij ging verder op de Universiteit van Manchester (2013-2016), waar hij bij Simon Turner cello studeerde en historische uitvoering bij Amanda Babington.

Nadat hij een aantal jaren als freelance cellist, zanger en docent had gewerkt, besloot Xander de stap te wagen en is naar Amsterdam verhuisd. Daar studeert hij aan het conservatorium bij Viola de Hoog (historische cello), Mieneke van der Velden (viola da gamba) en Margaret Urquhart (violone, contrabas).

Vanwege zijn aanleg voor een goede baslijn en zijn voorliefde voor kamermuziek is Xander een veelgevraagde basso-continuospeler op verschillende historische basinstrumenten in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

www.sofiapedro.com/pedro-baker-duo

Delen:

Gerelateerd:

Schrijf een reactie: