Q.Festival 2024 | 6 apr | Castra Leuca Trio | Traditionele Portugese Muziek

Q.Festival 2024 - Castra Leuca Trio

Artwork: André Cruz
Genre: Traditionele Portugese Muziek
Datum & locatie:

Tickets:

 • Vooraf online te bestellen via Stager (incl. €1 online verkoopkosten):

  € 23
  € 20.50 (early bird, tot 6 maart)
  € 18 (stadspas) Pas aan de deur laten zien.

  € 13 (studenten) Pas aan de deur laten zien.
  € 7 (kinderen t/m 12 jaar)

  € 35 (Strippenkaart 2 concerten)
  € 49 (Strippenkaart 3 concerten)

Muzikanten:

 • Nicolas Ramirez Celis | viool
 • Joaquim Pires | gitaar
 • António Pedro Dias | percussie

Het Castra Leuca Trio werd in 2018 door Joaquim Pires, Nicolas Ramirez Celis en António Pedro Dias opgericht. De groep gaat uit van melodieën uit het Portugees Liedboek dat ze transformeren om stukken te maken die door de rijkdom aan content de zuiver traditionele muziek ontstijgen en eerder thuishoren in de categorie Wereldmuziek.
Het Castra Leuca Trio is opgetreden op festivals in Portugal (o.a. Festa do Avante, Sons da Terra Festival, Guitar Festival in Lagoa en Festival Entrelaços), in Spanje en Frankrijk. In 2019 hebben ze hun eerste cd Primeiro Andamento uitgebracht, die van de gespecialiseerde pers uitstekende recensies kreeg en die regelmatig te horen was op de radio in Portugal (Antena 1 en Antena 2), Spanje, Tsjechië, Verenigde Staten, Australië, Brazilië en Colombia. De tweede cd van het Castra Leuca Trio zal in december 2023 uitkomen.

www.castra-leuca-trio.webador.com

BIOGRAFIEËN:

Nicolas Ramirez Celis is geboren in Colombia. Hij heeft een Mastergraad in Muziekuitvoering van het Royal Welsh College of Music and Drama en een Mastergraad in vakdidactiek Viool en Ensembleklas van de Hogeschool voor Toegepaste Kunsten van Castelo Branco. Zijn docenten waren Amparo Botero, Krassimira Vasseva, Susanne Stanzeleit en Dona Lee Croft.

Vanaf het begin van zijn carrière had hij een voorkeur voor het onderwijs en verschillende studenten uit zijn klas zijn verdergegaan met hun studie aan instellingen voor hoger onderwijs in Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Italië en Zwitserland.

Hij heeft verschillende jaren lesgegeven aan het Royal Welsh College of Music and Drama, St John’s College in Cardiff, Monmouth School en Christ College Brecon. Sinds 2010 geeft hij les in viool en ensemble aan het Conservatorium van Castelo Branco.

Joaquim Santos Pires, geboren in Frankfort, begon zijn muziekstudie met klarinet toen hij zes jaar oud was bij de filharmonie van Ladoeiro, Portugal. Toen hij zestien was ging hij klassieke gitaar studeren aan het regionale conservatorium van Castelo Branco bij docent Jorge Pires. Later ging hij naar de Amateur Muziekacademie van Lissabon, in de gitaarklas van docente Ana Sofia Cerqueira.

Hij vervolgde zijn studie aan de Beroepsschool voor Muziek en Kunst van Almada, in de klas van docent Júlio Guerreiro, en maakte zijn middelbare school af met een beroepsopleiding klassieke gitaar op de Technische School voor Beeld en Communicatie in de klas van docent Walter Lopes.

Later gaat hij naar de Universidade Nova van Lissabon, de opleiding muziekwetenschappen van de Faculteit voor Sociale en Menswetenschappen volgen. Daarna naar de Hogeschool voor Muziek van Lissabon, waar hij een graad behaalde in Instrument/Klassieke Gitaar bij docent António Jorge Gonçalves. Later solliciteerde hij bij de Hogeschool voor Toegepaste Kunst van Castelo Branco, na het behalen van een Master in Onderwijs – richting gitaar en ensembleklas. Momenteel is hij masterstudent in etnomusicologie en volksmuziek aan de Universiteit van Aveiro.

Sinds 2008 houdt Joaquim Santos Pires zich bezig met het onderwijs in klassieke gitaar en ensemble aan het regionale conservatorium van Castelo Branco.

Op artistiek niveau heeft hij in zijn carrière verschillende projecten opgezet. Hoogtepunten daaruit zijn werken voor soundtracks voor korte films als auteur van muzikale thema’s.

Hij is eveneens artistiek leider van het Gitaarfestival van Castelo Branco, en lid – als gitarist en arrangeur – van het Castra Leuca Trio.

António Pedro Gonçalves Dias (Castelo Branco, 03/08/69), heeft aan het regionaal conservatorium van Castelo Branco gestudeerd waar hij de algemene opleiding Compositie heeft afgerond. Hij was docent van de onderbouw van de onderwijsopleiding van de Hogeschool van Castelo Branco, docent bij de bovenbouw richting Muziekonderwijs aan de Hogeschool voor Onderwijs van Guarda. Hij heeft een Master in Onderwijswetenschappen behaald aan de Universiteit van Beira Interior. Hij was docent bij de lerarenopleiding aan de Hogeschool van Castelo Branco.

Toetsenist, percussionist, componist en tot 2018 verantwoordelijk voor enkele van de arrangementen van de groep voor traditionele muziek Musicalbi. Percussionist bij de groep Castra Leuca Trio sinds 2018.

Als docent aangesteld bij de scholengemeenschap van Idanha-a-Nova, was hij oprichter en verantwoordelijke voor verschillende groepen: toneelgroep, grotetromgroep, lijsttrommelgroep en hij werkt met leerlingen van het bijzonder onderwijs, waarmee hij de “Bichos Maus” heeft opgericht, die sinds 2013 twee cd’s hebben uitgebracht.

Hij heeft als programmamaker van verschillende muziekprogramma’s gewerkt bij Radio FM in Guarda en bij Antena Júnior, Rádio Beira Interior en Rádio Urbana in Castelo Branco.

Acteur en schrijver bij de kindertheatergroep A Carroça in Alcains en bij het Teatro Espaço van Fronteira.

UIT DE PERS:

(…) “Vanuit de heuvels en de valleien maakt het Castra Leuca Trio trots gebruik van traditionele en populaire liederen uit het Cancioneiro, en behoudt en respecteert zo de cultuur uit het verleden, maar die ze op nieuwe manieren vertolken. Daarbij gaan ze van klassiek naar jazz en verder, in een eerbetoon aan de etnografie. Primeiro Andamento is een eersteklas debuutalbum dat een groot muzikaal vakmanschap laat zien”.
David Pratt – Folk Radio U.K.

(…) “Het ensemble vertolkt Portugese melodieën op een hoog niveau van uitvoering, goed opgeleid als bij een echt concert. Het is interessant dat hoewel het oorspronkelijk liederen betrof die zowel geestelijke muziek omvatte maar ook arbeidsliederen, ze bij het optreden van het trio allemaal samenkomen en een enkele boodschap afgeven over de muziek van een deel van het Iberisch Schiereiland waarvan de cultuur nog niet ontdekt is”.
Milan Tesar – Radio Proglas

(…) Vanuit de Portugese provincie Beira Baixa laten ze een collectie van negen stukken horen met een sensibiliteit, fijngevoeligheid en elegantie waardoor de stukken al gauw vloeiend worden in een eenvoudige en effectieve ontwikkeling. Ze zijn lastig te plaatsen, hoewel het duidelijk is dat de muziek die aan de wortel staan van de stukken die ze hebben opgenomen ook klassieke muziek omvat, terwijl de jazz modernere en vrijere structuren inbrengt, misschien is de algemene categorie ‘wereldmuziek’ hoewel niet helemaal exact, wel de beste plek om hen in onder te brengen. Een welgeslaagd eerste album, ze zouden moeten doorgaan op deze ingeslagen weg en zich zo blijven ontwikkelen.
Paco Valiente – Los sonidos del planeta azul

(…) De 3 instrumentalisten waren geweldig, een staande ovatie waardig. Grote musici, echte vaklui. Zaterdag was een nacht waarin de traditionele Portugese Cultuur op het allerhoogste niveau en met het respect dat ze verdient ten gehore werd gebracht.
Lurdes Nobre – Armazém 8 – Évora

Delen:

Gerelateerd:

Schrijf een reactie: