Q.Festival 2024 | 9 mrt | Natasa Sibalic & Taíssa Poliakova Cunha | Liederen over liefde en vrijheid

Q.Festival 2024 - Natasa Sibalic & Taíssa Poliakova Cunha

Artwork: André Cruz
Genre: (Hedendaagse) Klassieke Muziek
Datum & locatie:

Tickets:

 • Vooraf online te bestellen via Stager (incl. €1 online verkoopkosten):

  € 23
  € 20.50 (early bird, tot 9 februari)
  € 18 (stadspas) Pas aan de deur laten zien.

  € 13 (studenten) Pas aan de deur laten zien.
  € 7 (kinderen t/m 12 jaar)

  € 35 (Strippenkaart 2 concerten)
  € 49 (Strippenkaart 3 concerten)

Muzikanten:

 • Natasa Sibalic | sopraan
 • Taíssa Cunha | piano

Synopsis

Nataša en Taissa zijn hun samenwerking begonnen rond de kamermuziek van Sergej Rachmaninov. De muziek voor piano van deze componist heeft de musicologische belangstelling van de pianiste gewekt en sopraan Nataša Šibalić heeft al platen opgenomen met zijn werk voor zang en piano.

Met dit recital brengen we een lyrische ontmoeting tot stand die voor beide artiesten enigszins persoonlijk is, gezien haar afkomst (in het geval van Taissa) en haar tocht langs verre culturele landschappen (in het geval van Nataša).

Van Sergej Rachmaninoff, wiens muziek voor zangstem en piano sonoriteiten van de late romantiek bevat, gaan we naar het Iberisch schiereiland, naar de werelden van Portugese componisten en dichters die geïnspireerd werden door de volksmuziek (Lopes-Graça), door het modernisme (Freitas Branco) of het impressionisme (Vasques-Dias).

Over de muzikanten

Taíssa Poliakova Cunha is in Lissabon geboren. Ze heeft de bacheloropleiding in Piano gedaan aan het conservatorium van Castilla y León in Spanje en haar master in Muziek aan de Universiteit van Aveiro in Portugal. Ze heeft verschillende prijzen gewonnen bij nationale en internationale concoursen, deelgenomen aan festivals en opgetreden als solo met orkesten in Oekraïne, Portugal en Brazilië. Ze is regelmatig actief met concerten, met solorecitals, kamermuziekconcerten, solo met orkest, als orkestlid, en ook nog bij opera en toneel, met een enorme verscheidenheid aan repertoires. Momenteel is ze werkzaam als collaborative pianist bij het Polytechnisch Instituut van Castelo Branco (Portugal) en als docente piano bij de Universiteit van Évora (Portugal) waar ze bezig is met een PhD in Muziek en Musicologie.

De sopraan Natasa Sibalic werd door een criticus omschreven als “sopraan met een grote interpretatieve intelligentie en verfijning van het fraseren” bij de première van de opera Debussy en Mélisandes, is regelmatig bij concerten te horen. Ze heeft optredens in continentaal Portugal, op Madeira en de Azoren, Nederland, Frankrijk, Kroatië, Brazilië, Argentinië en Uruguay. In 2019 heeft ze deelgenomen aan het hedendaagse muziekfestival CriaSons waar werken die aan haar waren opgedragen in première gingen. In 2021 heeft ze een tournee door Latijns Amerika gemaakt met werken van Villa-Lobos (Bachiana brasileira nr. 5), Alberto Ginastera (Kwartet nr. 3 met sopraan) en werken van Alejandro Ehrlich Oliva en Diego Dovadloff, met het Lopes-Graça Kwartet.
Op het gebied van de opera heeft ze meegewerkt aan absolute premières van de opera’s Soror Mariana Alcoforado (Mariana) van Amílcar Vasques-Dias in 2017, Geraldo e Samira (Samira), eveneens van Amílcar Vasques-Dias (in Évora, bij de kandidatuur van die stad als Europese cultuurhoofdstad) in 2019 en in de rol van Marry Garden in de opera van Cesar Viana en Claudio Hochman Debussy e Mélisandes in 2023. Voorts heeft ze de rol vertolkt van Beauty in “The Triumph of Time and Truth” van G.F. Haendel (theater São Carlos, Lissabon), Ília in “Idomeneo“, Koningin van de Nacht en Pamina bij de “Toverfluit” van W.A. Mozart (CCB-Fábrica das Artes, Lissabon), Euridice in “Orfeo et Euridice” van C.W.Gluck (Teatro de Trindade, Lissabon), Mina ”As duas mulheres de Sigmund Freud” van Hugo Ribeiro en “Mudos” van Gonçalo Gato (Teatro São Luís, Lissabon).

Programma:

Liederen over liefde en vrijheid
Natasa Sibalic & Taíssa Poliakova Cunha

SERGEI RACHMANINOV (1873-1943)

Een prelude (piano solo)
   Langzaam, in do mineur, Op. 3, n. 2

Zes liederen, Opus 38
   Noch’ju v sadu u menja (A. Isaalsian/A. Blok)
   K nej (A. Bely)
   Margaritki (I. Severyanin)
   Krysolov (V. Brjosova)
   Son (F. Sologub)
   Au (K. Balmont)

LUÍS DE FREITAS BRANCO (1890-1955)

Drie sonnetten van Antero de Quental
   A Sulamita
   Idylle
   Oosterse Droom

LUIZ COSTA (1879-1960)

Klokkentorens (piano solo)

SERGEI RACHMANINOV (1873-1943)

Prelude, Op.23, n.2 (piano solo)

Zdes’ khorosho, Op.21. n.7
V molchain’i nochi taynoy , Op.4 n.3
Vocalise, Op.34, n.14

FERNANDO LOPES-GRAÇA (1906-1994)

Drie grafschriften (piano solo)
Twee Romances (Armindo Rodrigues)
   Romance van de drie meisjes in een sinaasappelboomgaard
   Romance van de zeven edellieden

AMILCAR VASQUES-DIAS (1945)

Kloosterzuster Mariana
Zonder iets te merken (José Afonso)
Lied uit Alentejo

Delen:

Gerelateerd:

Schrijf een reactie: