Q.Matinee 2022 | 8 mei | Josefien De Waele | Harp

Designer: André Cruz
Genre: Klassiek
Datum & locatie:

Tickets:

  • Alleen vooraf online te bestellen via Stager (incl. € 1 admn. kosten):
    € 17
    € 10 (studenten)
  • Geen kaartverkoop aan de deur
  • Gratis koffie en thee
Muzikant:

  • Josefien De Waele | harp

Een korte harppassage in een kinderprogramma was genoeg om Josefien De Waele op jonge leeftijd te fascineren. Haar interesse voor het instrument werd al snel een passie en op 9-jarige leeftijd startte ze met het beoefenen van de harp onder begeleiding van Annelies Boodts.

Josefien studeert in 2022 af aan het Conservatorium van Amsterdam in de masteropleiding orkestspel, een grote passie van haar. Op het CvA krijgt ze les van welbekende harpisten als Sandrine Chatron, Erika Waardenburg, Gwyneth Wentink en Miriam Overlach. Daarnaast vervolledigt ze een tweede academische master aan het Koninklijk conservatorium in Gent, onder begeleiding van Arielle Valibouse (solo harpiste Vlaamse Opera, docente aan KASK Gent).

Naast haar studies werd Josefien reeds veel geprezen om haar spel. Zo ontving ze in september 2021 een 1e prijs met felicitaties en speciale vermelding van de jury en grand prix d’Honneur soliste ‘Concours International Jeunes talents en musique classique’. Een maand later werd ze laureate van ‘Prima la Musica zoekt jong talent’ in België wat haar de kans gaf om te soleren met professioneel orkest en haar carrière als professioneel muzikant te starten. Datzelfde jaar was Josefien één van de finalisten tijdens de ‘Glowing Harp Competition 2021’ in Kharkiv; Oekraïne. en ook daarvoor viel ze meermaals in de prijzen op nationale en internationale muziekconcours. Zo behaalde ze prijzen op het internationaal harpconcours ‘Félix Godefroid’ (2017), het internationaal muziekconcours ‘Petar Konjovic’ te Belgrado, Servië (2015), BeNeLux harpconcours ‘Harpegio’ (2014/2010) en het muziekconcours ‘Marnixfactor’ (2013). Dit gaf haar de kans recitals te geven op het ‘Seduced by Harps’ festival (2014) en te debuteren als solist op de 20e editie van Harpe Diem (2013).

Als orkestmuzikante werkte ze samen met dirigenten Marc Wigglesworth en Anthony Hermus in het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) en de welbekende Vasily Petrenko en Stéphane Denève in het Europees Jeugd Orkest (EUYO). Met deze orkesten speelde ze in zalen als Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, Royal Opera House Muscat, Grand Auditorium Philharmonie Luxembourg, Rudolfinum Praag, Ateneul Român Boekarest, Teatro Nuovo Giovanni Udine, Congresshalle Saarbrücken,…

Ook op vlak van kamermuziek is Josefien erg actief. Ze heeft een vast duo ‘L’Oiseau-Lyre’ met de Franse fluitiste Camille Schneegans. Met deze formatie wonnen zij in september 2021 een eerste prijs op het ‘Kamermuziekconcours Gelre’ te Nijmegen, Nederland. In september 2019 speelde ze op de ‘Chamber Music Academy’ in Ferrara, waar ze samenwerkte met leden van het Chamber Orchestra of Europe (COE).

Delen:

Gerelateerd:

Schrijf een reactie: